Terrina din ficat de strut

 

Ingrediente:

- aproximativ 700 g ficat de strut

- 1 litru de lapte

- 2 cepe

- 5 catei de usturoi

- 150 g unt 82% grasime

- 50 ml cognac de buna calitate

- 1 gutuie - optional

- cateva bucatele de pipota si inima de strut confit

Preparare:

Ficatul se tine o noapte in lapte si apoi se curata si se toaca in blender, la cateva pulsuri, ca sa nu fie 100% pasta. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa deoparte. Daca aveti cateva bucatele de pipota si inima de strut (preparate confit in prealabil) le puteti adauga in ficatul tocat.

Intr-o tigaie cu putin ulei se pune la prajit ceapa taiata foarte fin cu un praf de sare. Prajiti pana ceapa devine translucida, apoi cresteti temperatura si adaugati cognacul. Puteti fie sa-l flambati, fie sa gatiti pana dispare mirosul de alcool. Adaugati, apoi, 80 g de unt si gatiti pana cand untul se topeste, dar nu incepe sa spumeze. In acest moment puteti lua tigaia de pe foc si puteti adauga acest amestec peste ficatul tocat.

Turnati toata compozitia in forme de chec si bagati-le in cuptorul preincalzit la 130 de grade Celsius timp de 45 minute - 1 ora. Dupa ce se racesc, bagati-le la frigider peste noapte ca sa se intareasca si serviti terrina imbracata in unt si cu sos de merisoare.

 

Sosul de merisoare:

- 100 gr merisoare

- 1/2 lamaie

- 1 lingura zahar brun

- 40 ml apa/vin rosu

Combinati merisoarele cu zeama de la 1/2 lamaie, 1 lingura zahar brun si 40 ml apa/vin rosu. Fierbeti pana cand merisoarele isi pierd consistenta si amestecul ajunge sa aiba densitatea unui sos. Condimentati dupa gust cu sare si piper, iar pentru un plus de textura si gust mai proaspat, adaugati merisoare proaspete la final. Mai gatiti apoi pentru un minut si jumatate. Puteti aromatiza sosul de merisoare cu condimentele preferate (cuisoare, scortisoara etc.)

 

Lasati un comentariu