File de strut tras la tigaie si cuptor

 

Timp de gatire: 10-12 min (inclusiv 5 min timp de asteptare)

Recomandat pentru file/steak cu gramaj peste 180 g, gatit ca o singura bucata.

Daca doriti, portionati in jumatate file-ul de peste 190 g si gatiti bucatile exclusiv in tigaie (detalii aici - https://www.struti.ro/file-de-strut-la-tigaie )

Ingrediente:

pentru 2 portii: 180-230 g file strut

1 catel de usturoi nedecojit, zdrobit

1 fir cimbru/rozmarin/tarhon/salvie - functie de preferinte

sare mare/piper boabe proaspat zdrobit

Cu 30 de minute inainte de gatire scoateti carnea din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei, in ambalajul original. Procedand astfel, reduceti socul termic din timpul gatirii si veti avea o friptura mai suculenta.

Preincalziti cuptorul la 200 grade C (180 grade C daca folositi functia de convectie) 

Clatiti carnea sub jet de apa rece si uscati-o bine cu ajutorul servetelor absorbante din hartie pentru bucatarie. 

Ungeti carnea pe toate partile cu putin ulei vegetal rezistent la prajire cu gust neutru (de exemplu: ulei de floarea soarelui).

În tigaia (cu maner metalic sau din material rezistent la cuptor)  bine incinsa, puneti 30 ml ( aprox 2 linguri) de ulei vegetal și când acesta este foarte fierbinte (aproape fumega) asezati file-ul de strut.  Prajiti pentru 45 secunde. Nu amestecati, nu miscati bucata de carne. Intoarceti carnea, reduceti focul la mediu si adaugati 30 g unt, usturoiul si 1 fir din plantele aromatice preferate. Cand untul incepe sa spumeze, se inclina tigaia și se acoperă în permanenta bucata de carne cu unt topit (cu ajutorul unei linguri) pentru a împiedica uscarea. Continuati gatirea in aceasta maniera pentru 45 secunde. Mutati imediat tigaia in cuptorul incins. Gatiti timp de 4 minute pentru friptura medium sau 6 minute pentru medium-well. Opriti gatirea, si scoateti bucata de carne pe un tocator curat. Lasati friptura sa stea pentru 5 minute. 

Se servește întreaga sau feliata contra fibrelor de carne, condimentata generos cu sare mare si piper proaspat zdrobit. Pentru a obtine o friptura suculenta, nu condimentati carnea inainte de gatire!

Carnea de strut este o carne rosie. Nu recomandam pregatirea file-ului de strut in varianta bine facut/well done deoarece atat textura cat si gradul de suculenta vor avea foarte mult de suferit.

Lasati un comentariu



Comentarii
02.12.2017 12:12
Am gatit .Exceptional