File de strut la tigaie

 

 

 

1Timp de gatire recomandat: 10-12 minute (inclusiv 5 minute timp de asteptare)

 

Ingrediente:

 

1 portie: 110-120g file strut (190-230 g, portionati in jumatate sau vezi varianta de gatire cuptor (insert link))

 

1 catel de usturoi nedecojit, zdrobit

 

1 fir cimbru/rozmarin/tarhon/salvie - functie de preferinte

 

sare mare/piper boabe proaspat zdrobit

 

 

Modalitate de pregatire:

 

Cu 30 de minute inainte de gatire scoateti carnea din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei, in ambalajul original. Procedand astfel, reduceti socul termic din timpul gatirii si veti avea o friptura mai suculenta. 

 

Clatiti carnea sub jet de apa rece si uscati-o bine cu ajutorul servetelor absorbante din hartie pentru bucatarie. 

 

Ungeti carnea pe toate partile cu putin ulei vegetal rezistent la prajire cu gust neutru (de exemplu: ulei de floarea soarelui).

 

În tigaia bine incinsa puneti 20ml (aprox 1,3 linguri) de ulei vegetal și când acesta este foarte fierbinte (aproape fumega) asezati file-ul de strut.  Se prajeste pentru 1 minut, pentru a obtine o crusta caramelizata. Nu amestecati, nu miscati bucata de carne. Intoarceti carnea si repetati prajirea pentru 1 minut. 

 

Reduceti focul la mediu si adaugati 30 g unt, usturoiul si 1 fir din plantele aromatice preferate. Cand untul incepe sa spumeze, se inclina tigaia și se acoperă în permanenta bucata de carne cu unt topit (cu ajutorul unei linguri) pentru a împiedica uscarea. Continuati gatirea in aceasta maniera pentru inca 1 minut. Intoarceti inca o data bucata de carne si gatiti pentru un minut, acoperind frecvent cu unt topit. Asigurati-va ca si partile laterale sunt prajite pentru cateva secunde. Opriti gatirea, si scoateti bucata de carne pe un tocator curat. 

 

Lasati friptura sa stea pentru 5 minute. 

 

Se servește întreaga sau feliata contra fibrelor de carne, condimentata generos cu sare mare si piper proaspat zdrobit. Pentru a obtine o friptura suculenta, nu condimentati carnea inainte de gatire!

 

Carnea de strut este o carne rosie. Pregatind file-ul in acest fel veti obtine o friptura medium. Daca doriti un grad mai avansat de gatire - medium-well, prelungiti cu 45 secunde timpul de gatire in tigaie pentru fiecare fata a file-ului. Nu recomandam pregatirea file-ului de strut in varianta bine facut/well done deoarece atat textura cat si gradul de suculenta vor avea foarte mult de suferit.

 

 

 

Lasati un comentariu



Comentarii
28.11.2016 10:24
Am testat carnea de strut si copiii mei chiar au mancat! Wow, nu reuseam sa ii fac sa manance alta carne in afara de pui si curcan... din cauza ca cea de porc era prea grasa iar cea de vita prea atoasa.. Cand fetita cea mica mi-a mai cerut o portie nu imi venea sa cred! E o carne usoara cu gust bun si chiar merita introdusa in alimentatia de zi cu zi!